No Soap, No Hope – Help ons Afstuderen!!!

No Soap, No Hope is een documentaire geregisseerd door Sjoerd Niekamp, in samenwerking met de publieke omroep EO-IKON. Dit betreft een afstudeerproject van de Nederlandse Filmacademie te Amsterdam (lichting 2018) en geldt voor ons als het hoogtepunt van onze opleiding.

De film ontvouwt zich rondom de Congolese YouTube-serie Esepelisa, een online-soap, die over de hele wereld veel populariteit heeft onder migranten uit de Democratische Republiek Congo. De gevatte woordspelingen in de moedertaal Lingala, spannende intriges en excentrieke acteurs, zorgen voor een fanatieke schare fans. Esepelisabewijst dat soap veel meer kan bieden dan plat vermaak; voor veel kijkers is het een belangrijk middel om hun verbondenheid met het moederland te onderhouden.

No Soap, No Hope volgt Djosco Kibalu en Mike la Duchesse, twee Congolese acteurs/makers, die beide in Europa woonachtig zijn. Ze gaan ieder op hun eigen manier om met hun sterrenstatus op sociale media, het contact met fans en het creatieve proces dat ten grondslag ligt aan de afleveringen. We zien hoe ze samen in Luik (BE) een komisch drama opnemen, waarin geïmproviseerde dialogen op trotse en inzichtrijke wijze aspecten uit de Congolese cultuur belichten.

De documentaire onderzoekt de herkenbare behoefte aan het uitdragen van je identiteit en de erkenning daarvan, middels het tegenstrijdige bestaan van de twee acteurs. Enerzijds bouwen zij immers met veel overtuiging een nieuw bestaan op in Europa, anderzijds zijn ze voor hun fans hét gezicht van de typisch Congolese situaties uit de soap. Weten zij een evenwicht te vinden in deze uitzonderlijke dynamiek?

Wij kijken met veel plezier uit naar de première van No Soap, No Hope in de laatste week van juni 2018 op het Keep an Eye-festival (EYE Filmmuseum).

DONEER NU! EN HELP ONS DEZE FILM TE FINANCIEREN

No Comments